diumenge, 13 d’abril del 2008

Tasca 4

Alpuente López, Sergio
El Blog de Sergi
http://railen-elblogdesergi.blogspot.com/

¿Què és una "competència" i quines són les competències bàsiques de primària?
¿En què consisteix la competència "Tractament de la informació i competència digital"?

Per competència entenem aquella aptitud, la qual ens permet realitzar una activitat o alguna cosa amb èxit (aleshores diem que es té competència en eixa activitat). Aleshores, les competències bàsiques són aquelles que es preveuen com a mínimes necessàries per a desenvolupar-se a la vida: exercir una ciutadania activa, incorporar-se a la vida adulta, etc. Aquestes competències són les que s’han d’adquirir al llarg de l’etapa d’educació Primària contribuint al seu desenvolupament les diferents àrees i matèries del currículum, per tant, els objectius tant la selecció de continguts es troben directament relacionat amb aquest fi i els criteris d’avaluació ajuden a mostrar la seua adquisició.

Les competències bàsiques a desenvolupar a l’etapa de Primària són:

* Competència en comunicació lingüística, la qual fa referència a la capacitat d’interactuar mitjançant el llenguatge tant oral com escrit. Permet expressar tot tipus de circumstàncies ja siguen pensaments, emocions, opinions...

*Competència matemàtica, la qual fa referència a la capacitat d’expressar-se, entendre, comunicar mitjançant el llenguatge matemàtic en situacions de la vida quotidiana.
*Competència en el coneixement i la interacció amb el món físic, és a dir, la capacitat d’entendre successos de la vida i desenvolupar-se amb autonomia i iniciativa personal.
*Competència en el tractament de la informació i la competència digital, la qual fa referència a les habilitats necessàries per a obtenir, processar i transmetre informació, a més de convertir-la en coneixement. Per a açò, basant-se en els principis del constructivisme, es necessari tenir una sèrie de destreses (organitzar-la, relacionar-la, analitzar-la...) per a poder incloure-la a la xarxa de coneixement.
Utilitzar aquesta competència en la seua doble funció de transmissora i generadora d’informació significa ser competent en la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació.
Per tant, la competència digital no sols proporciona la utilització de les tecnologies de la informació i la comunicació, sinó que a més, suposa autonomia personal, eficiència, processar informació i utilitzar-la, utilitzar les diferents ferramentes tecnològiques i ser crític i reflexiu.
*Competència social i ciutadana: Suposa la comprensió de la societat on es viu, el desenvolupament en la ciutadania democràtica en la societat plural actual i intentar la seua evolució.
*Competència cultural i artística, la qual fa referència a conèixer, respectar ,..., les manifestacions artístiques i culturals i veure-les com una riquesa de patrimoni de la humanitat.
*Competència per aprendre a aprendre: suposa la capacitat d’aprendre o iniciar els aprenentatges de manera autònoma, la qual cosa durà a un aprenentatge durant la vida continu.
*Competència autonomia i iniciativa personal, la qual fa referència a la capacitat d’elecció baix un criteri propi i a l’adquisició d’una sèrie de valors i actituds personals.

¿Cóm contribueix l’àrea d’educació física a la consecució de la competència "Tractament de la informació i competència digital"?

L’àrea d’educació física mitjançant la valoració crítica de les informacions i notícies que sorgeixen sobretot als mitjans de comunicació, que en moltes ocasions poden produir problemes davant la pròpia imatge corporal. Per tant, intenta trencar els ideals proposats per aquestos mitjans per fer que cadascú s’accepte tal i com és, i que aquestes notícies no produïsquen problemes tant personals com socials o de qualsevol tipus.
Aquesta àrea contribueix essencialment a la competència en el coneixement i la interacció amb el món físic i a la competència social i ciutadana. No obstant, totes les competències es veuen en menor grau reflectides a ella.

¿Què continguts i/o criteris d’avaluació relacionats con la competència digital apareixen a l’àrea d’Educació física de primària?

Continguts relacionats amb la competència digital que hi apareixen a l’àrea d’Educació física.

-Millora de l’orientació espacial i lateralitat a través de l’ús de les tecnologies de la informació i la comunicació. (Bloc 1. El cos: imatge i percepció, Segon cicle)

-Ús de les tecnologies de la informació i la comunicació com a mitjà per a demanar informació, elaborar documents i fomentar un esperit crític amb relació a l’àrea.
(Bloc 1. El cos: imatge i percepció, Tercer cicle)

-Ús de les tecnologies de la informació i la comunicació com a mitjà per a demanar informació, elaborar documents i fomentar un esperit crític amb relació a l’àrea.
(Bloc 2. Habilitats motrius, Tercer cicle)

-Ús de les tecnologies de la informació i la comunicació com a mitjà per a demanar informació, elaborar documents i fomentar un esperit crític amb relació a l’àrea.
(Bloc 3. Activitats físiques artistico-expressives, Tercer cicle)

-Ús de les tecnologies de la informació i la comunicació com a mitjà per a demanar informació, elaborar documents i fomentar un esperit crític amb relació a l’àrea.
(Bloc 4. Activitat física i salut, Tercer cicle)

-Ús de les tecnologies de la informació i la comunicació com a mitjà per a demanar informació, elaborar documents i fomentar un esperit crític amb relació a l’àrea.
(Bloc 5. Jocs i esports, Tercer cicle)

Criteris d’avaluació relacionats amb la competència digital que hi apareixen a l’àrea d’Educació física.

-Usar les tecnologies de la informació i la comunicació de forma cooperativa i amb sentit crític per a obtindre informació relacionada amb l’Educació física, i per a establir intercanvi d’opinions amb l’alumnat d’altres centres docents. (Tercer cicle)

Es pot observar que la referència més forta a aquesta competència es troba al llarg del tercer cicle de primària, cosa que , pot ser justificada pel l’edat, ja que, un xiquet/a a edats baixes no s’interessa molt per les notícies que hi apareixen i per la dificultat que hi poden trobar a la utilització de noves tecnologies. No obstant, això poc a poc deuria d’anar canviant perquè els xiquets/tes veuen al dibuixos animats estereotips de cos que els poden produir danys i cada cop utilitzen amb més freqüència els recursos tecnològics que hi tenen per a expressar-se, comunicar-se, enriquir-se, etc.

Resum i valoració

A través de les diferents àrees i matèries es dona lloc a l’aprenentatge de les competències bàsiques, les qual permeten desenvolupar-se eficientment a molts àmbits de la vida. Una d’aquestes competències està basada en les noves tecnologies de la informació i la comunicació; l’adquisició d’aquesta competència permet tractar informació i incloure la més significativa a les xarxes de coneixement de la persona, a més, de saber manejar o utilitzar element tecnològics correctament. Es pot veure com la contribució de l’àrea d’Educació física front aquesta competència es centra en tractar la informació sobre el cos que es rep als mitjans de comunicació principalment, i es realitza al llarg del tercer cicle de primària.
Al meu pensar, és correcta aquesta contribució que fa l’àrea d’Educació física però pense que no es totalment suficient, ja que, es sobretot al tercer cicle de primària i els xiquets no sols reben informació durant aquestes edats. Per tant, es deuria d’ampliar el camp i no sols treballar les informacions centrades amb el cos sinó també sobre l’alimentació (per evitar malalties), salut i esport (beneficis esport), esport terapèutic (tecnologia és essencial), introduir tecnologia a les classes com pot ser el de passar l’assistència amb la PDA, etc. aprofitem-ho que queda per traure suc.
Powered By Blogger